Quantcast
Channel: Marktlink
Viewing all articles
Browse latest Browse all 368

Ivo en Peter van Egeniq: Levensreddende pioniers en hybride werkers avant la lettre

$
0
0

“Wij richtten ons vanaf het eerste uur op appontwikkeling voor klanten waarvoor apps een belangrijk deel van de business waren”

Al ver voordat Nederland in de coronatijd ontdekte dat je ook ergens anders dan op kantoor productief kunt zijn, omarmden Ivo Jansch en Peter Verhage het thuiswerken. In de tijd waarin apps vooral nog voor de fun werden gebruikt, startten zij met het ontwikkelen van apps die écht wat toevoegen. Dat ze later zouden meewerken aan de meest bediscussieerde app uit de Nederlandse geschiedenis, konden ze toen onmogelijk voorzien…

Zo op het eerste oog vullen Ivo en Peter van appontwikkelaar Egeniq elkaar uitstekend aan. Hoewel beiden op het gebied van software goed onderlegd zijn, neemt Ivo de sales en het relatiebeheer voor zijn rekening. Peter is de stillere kracht van de twee; het liefst met de inhoud bezig. Ze zijn respectievelijk front-end en back-end, als je hun karakters in softwaretermen zou moeten omschrijven. De veertigers leerden elkaar halverwege de zero’s kennen bij een technisch internetbureau aan de Zeeuwse kust. Al snel ontstond er een vriendschap. Er ontstond ook een moment waarop beide ambitieuze ontwikkelaars zich in loondienst niet meer echt konden ontwikkelen. Het tweetal ging daarom in 2010 samen verder. Applicatie-ontwikkelaar Egeniq was geboren.

Is mijn bedrijf verkoopklaar?

Doe de test

Pioniers in thuiskantoren

Tegenwoordig zijn er vele miljoenen smartphone-apps. In 2010 was dat enorme succes nog niet zo makkelijk te voorspellen. Toch deden Ivo en Peter het. Ivo: “We zagen een herhaling van wat er eerder met het internet gebeurde. In de beginjaren werd het alleen gebruikt door pioniers op zolderkamers. Pas later werd het professioneel ingezet. Daar zagen we een kans. Er zou behoefte aan apps komen, maar er was nog weinig app-development. Dat gat doken wij in.” Egeniq had een vliegende start. Ivo: “Het duurde niet lang voordat we mensen in dienst namen; een developer uit Apeldoorn en een uit België. Lekker verspreid, dus. We wilden wel een kantoor, maar waar? Peter en ik dachten: we zijn nu toch al een aantal maanden bezig om dit vanuit onze thuiskantoren te doen; waarom gaan we daar niet mee door?”

Hybride werken avant la lettre

Wat Ivo en Peter deden, was hybride werken avant la lettre. Overleggen deden ze met de voorlopers van Slack/Teams. Ivo kijkt terug: “Ging prima. We vonden het wel belangrijk dat onze teamleden elkaar regelmatig face to face zagen. Daarom organiseerden we coworking days, één dag per twee weken. Daarvoor huurden we een zaaltje bijvoorbeeld bij Van der Valk. De overstap naar het verplichte thuiswerken in de coronatijd was voor ons dus niet zo heel spannend.” Egeniq groeide en groeide. In aantal medewerkers, maar ook in klanten. Ook werden de opdrachten steeds uitdagender en de klanten groter. Efteling, Pathé, RTL Nieuws, de Nederlandse Loterij en veel meer. “Wij richtten ons vanaf het eerste uur op appontwikkeling voor klanten waarvoor apps een belangrijk deel van de business waren. Een hele serieuze benadering dus. Via LinkedIn en ons netwerk sleepten we relatief gemakkelijk mooie opdrachten binnen. Aan cold sales hebben we nooit hoeven doen.”

Honderdvijftig levens gered

Misschien wel het meest uitdagende project was in opdracht van de overheid. Egeniq was in de coronatijd nauw betrokken bij de ontwikkeling van verschillende corona-gerelateerde apps. Zoals de fel bediscussieerde CoronaMelder en CoronaCheck. Ivo: “Dat was héél intens om mee te maken. Alles wat we daarvoor deden lag onder een vergrootglas. De politiek zat erbovenop, maar de pers en het publiek ook. Maakten we één foutje, dan stond er snel daarna een artikel op NU.nl. Het was een project met een enorme maatschappelijke impact.” Later bleek dat de apps het verschil kunnen maken tussen leven en dood. “Toen werd duidelijk dat er door de corona-apps honderdvijftig mensenlevens zijn gered. Dat doe je ook niet elke dag”, aldus Ivo.

Nieuwe stap in ondernemen

Ivo en Peter zijn nog lang niet klaar met ondernemen. Toch hebben ze recent hun aandelen in Egeniq verkocht. Ivo: “We dachten er helemaal niet over om te stoppen. Marktlink benaderde ons een paar jaar geleden voor een oriënterend gesprek over een mogelijke verkoop, maar daar zaten we toen niet op te wachten. Tot corona kwam. Toen verschoof de focus van Peter en mij ineens van strategisch naar operationeel; we zaten zelf namelijk diep in de mede-ontwikkeling van die corona-apps. De balans was zoek. Dat was het moment waarop we toch maar eens met Marktlink om tafel gingen om op zoek te gaan naar een partner.” Dat werd afgelopen februari de MyBit Group, een groep die door middel van een buy-and-buildstrategie snel groeit. Ivo: “We hadden geen interesse in megagrote investeringsmaatschappijen of te kleine kandidaten. MyBit Group zit er precies tussenin. De groep is nog niet zo heel lang onderweg. De trein rijdt, maar nog niet zo hard. We hebben zelf nog invloed op het traject. Dat vinden we belangrijk. Met een significant belang in de MyBit Group is onze rol in de nieuwe setting ook breder geworden dan Egeniq alleen.”

Twee eindbazen

Ivo en Peter zijn bovendien nog steeds allebei eindbaas. Peter: “Er is helemaal niet zo veel veranderd, maar we hebben wel meer mogelijkheden. Bepaalde projecten kan MyBit bij ons parkeren. En andersom, als dat beter past.” Peter besluit: “In het runnen van Egeniq worden we vrijgelaten. Wij blijven in control en hebben alle ruimte om onze ideeën uit te voeren. Aan de cultuur verandert niks. We blijven vanuit huis werken en mooie dingen ontwikkelen. En voor de coworking days wijken we niet meer uit naar Van der Valk, maar gebruiken we het kantoor van MyBit. Wel zo makkelijk.”

Dit ondernemersverhaal is gepubliceerd in Marktlink Magazine #17

Het bericht Ivo en Peter van Egeniq: Levensreddende pioniers en hybride werkers avant la lettre verscheen eerst op Marktlink.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 368