Het handelsgerichte Ventraco en productiegerichte Maestria versterken elkaar
Asfalt en beton krijgen extra architectonische of functionele waarde wanneer de materialen worden gekleurd. Ventraco Chemie is sinds 1991 specialist in minerale pigmenten voor het kleuren van asfalt en beton. Inmiddels is het bedrijf zowel in binnen- als buitenland marktleider in het vakgebied en zijn er diverse nevendiensten. Tijd om verder te groeien en het bedrijf nog toekomstbestendiger te maken, maar tegelijkertijd ook tijd om een stapje terug te doen, vond eigenaar Jeroen Venema.
Met het oog op een minder stressvol bestaan, speelde Jeroen al even met het idee om het bedrijf te verkopen. Toen hij in het voorjaar van 2018 via zijn bank met Marktlink in gesprek ging over Ventraco, kwam dat ter sprake. “Het bedrijf hoefde van mij niet per se in de familie te blijven. Ik heb twee dochters die nog steeds niet precies weten wat ik doe”, grapt hij. “Ik zou het hartstikke leuk vinden als ze gaan ondernemen, maar dan het liefst in iets wat ze zelf leuk vinden.”
De adviseurs vroegen hem waarom hij het bedrijf niet in delen zou verkopen, zodat hij zich langzaamaan kon voorbereiden op zijn afscheid. Dat idee stond hem aan; klaar met werken was hij nog niet en Ventraco naar een hoger plan tillen was een droom.
Strategische keuze
Hoewel Jeroen zelf al verschillende partijen – met name spelers in zijn vakgebied – in gedachten had voor een eventuele verkoop, liet hij zich ook adviseren door Marktlink. “Je bedrijf verkopen is emotioneel. Voordat ik besloot, wilde ik alle mogelijkheden kennen. Zo had ik bijvoorbeeld een vrij negatief beeld van investeringsmaatschappijen, maar sprak ik door Marktlink met ontzettend leuke partijen en zo veranderde mijn beeld. Marktlink heeft een uitgebreid netwerk, weet de waarde van jouw bedrijf en kan zo de juiste bedrijven aandragen.” Uiteindelijk ging Jeroen met meer dan tien potentiële kopers in gesprek. “Ik wilde niet bij nummer één blijven hangen, maar de markt verkennen. Dat heb ik uitgebreid gedaan.”
Zelf droeg hij het Franse bedrijf Maestria aan. Dat bedrijf bleek het beste te passen in het plaatje. Maestria is werkzaam in dezelfde branche en produceert soortgelijke producten. Waar Ventraco zich vooral richt op het kleuren van asfalt, is Maestria ook gespecialiseerd in productie en pigmenten, met name op het gebied van coatings. “Het is daarom een strategische keuze”, vertelt Jeroen. “Er zijn in Europa eigenlijk maar twee grote markten voor kleurasfalt, en Maestria is marktleider in Frankrijk, wij in Nederland. Dat maakt ons samen éxtra sterk, we maken gebruik van elkaars kennis en kunde en vullen elkaar ongelooflijk goed aan.”
Op z’n Frans
Ondanks dat Jeroen samen met Marktlink vrij snel tot de conclusie kwam dat de verkoop aan Maestria een goed idee was, duurde het relatief lang voordat de deal – een meerderheidsbelang van 60 procent – rond was. “Natuurlijk speelde de coronacrisis een rol, maar Fransen zijn ook enorm bureaucratisch”, legt Jeroen uit. “Ik heb honderden handtekeningen moeten zetten en tien keer dezelfde antwoorden moeten geven op dezelfde vragen. Gelukkig had ik de advocaat van Marktlink aan mijn zijde – en sprak hij ook nog eens vloeiend Frans. Hij wist precies wat er geregeld moest worden, welke contracten nodig waren en welke informatie nog moest worden gedeeld. Bij zo’n verkooptraject komt ontzettend veel kijken, zeker als het om Frans én Nederlands recht gaat. Het is dan prettig dat er iemand is bij wie je altijd terechtkunt met vragen, iemand die je continu van A tot Z begeleidt. Soms moet je je tanden even laten zien. Dát zijn precies de momenten dat Marktlink perfect inspringt. Ik werkte met een fijn team van kundige mensen.”
Hoger niveau
Voor Jeroen was het met name belangrijk om te verkopen aan een bedrijf dat Ventraco naar een hoger niveau kan tillen. “Kleine ondernemingen bloeden vaak dood wanneer de ondernemer stopt. Dat zou ik jammer hebben gevonden. Het lijkt me juist mooi dat mijn bedrijf over tien jaar nog steeds bestaat. Daarom wilde ik echt een stap zetten voor de toekomst. Maestria is een sterk productiegericht bedrijf, Ventraco is juist een heel sterk handelsgericht bedrijf. Dat is belangrijk voor de komende jaren: om in de breedte te groeien met producten, maar ook om internationaal verder te kunnen groeien. Dat Maestro ook een familiebedrijf is met dezelfde instelling, is de belangrijkste reden dat ik mijn bedrijf aan hen heb verkocht. Samen met Maestria kan Ventraco de wereld aan.”
Ook op persoonlijk vlak was de verkoop voor Jeroen van groot belang. “Ik ben nu 58. Over een paar jaar wil ik niet meer vijf dagen in de week werken en eindverantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen binnen het bedrijf. Met deze stap kan ik vast beginnen met afscheid nemen en groeien in een meer coachende en ondersteunende rol. Er is nu een heel team om op terug te vallen. Na dertig jaar Ventraco vind ik het tijd om die stap te zetten.”
Lid van de Franse familie
Maar voorlopig neemt Jeroen nog geen afscheid. “Ik ben nu formeel gezien nog de baas, tot eind 2023 blijf ik aan als directeur. In de komende drie jaar gaan we ervoor zorgen dat Ventraco niet meer alleen om mij draait en dat het bedrijf een volwaardig lid wordt van de Franse familie. Ik ga mijn kennis en kunde overdragen en er in de komende drie jaar mijn stinkende best voor doen om er een succes van te maken. Het liefst vind ik binnen drie jaar een opvolger die het hele bedrijf – zowel het Nederlandse als het Franse deel – gaat leiden. Er zijn eigenlijk twee scenario’s voor de toekomst: Maestria koopt over drie tot vijf jaar de overige 40 procent van het bedrijf, zodat ze voor 100 procent eigenaar worden. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat ik zelf 20 procent van Ventraco behoud en ik één dag werkzaam blijf. Zelf ga ik in ieder geval de Franse taal leren. Wie weet ga ik over een paar jaar in de wintermaanden in Frankrijk wonen om een dag in de week in het bedrijf te blijven helpen.”
Het bericht ‘Samen met Maestria kan Ventraco de wereld aan’ verscheen eerst op Marktlink Fusies & Overnames.