Quantcast
Channel: Marktlink
Viewing all articles
Browse latest Browse all 368

Digitalisering is de toekomst voor alle grote spelers

$
0
0

Itannex ondersteunt de bouwsector in Nederland en omstreken al meer dan twintig jaar als leverancier van CAD- en BIM-oplossingen en reseller van Autodesk-software. De voorloper in de digitale transitie van de bouwindustrie helpt voornamelijk architecten, bouwfabrikanten, bouwbedrijven, ingenieurs, overheidsinstellingen, waterschappen, installateurs en installatie-adviseurs. Een belangrijke speler op de markt: de omzet verdubbelde tussen 2017 en 2019 naar twintig miljoen.

Is mijn bedrijf verkoopklaar?

Doe de test

“De vier aandeelhouders van Itannex, onder wie ikzelf, zijn allemaal al een jaartje ouder. We moesten een toekomstplan bedenken”, vertelt Wim Bremmer (59). Naast Wim, zijn Harry Moleman, Jan Nijkamp en Alex Horsman aandeelhouder van Itannex. “Harry wilde graag stoppen met werken. Voor de anderen was het voornamelijk van belang om het bedrijf verder te laten groeien. Zeker op het gebied van de ontwerpsoftware voor de automotive-industrie. Maar Nederland is te klein voor meerdere grote resellers. Daarom wilden we zelf acquireren óf onszelf laten overnemen door een grotere partij. Er is een enorme consolidatieslag gaande in ons vakgebied. Het overnemen van een organisatie was nog niet zo makkelijk. Met een nieuw managementteam kwamen we daarom tot de conclusie dat we Itannex verkoopklaar moesten maken om het verder uit te kunnen bouwen in de toekomst. Om ons daarbij te helpen, haakten we Marktlink aan. Wij zijn het niet gewend om ons bedrijf te verkopen. Bij zo’n ingewikkeld proces is het fijn dat er een specialist meekijkt die weet wat er allemaal bij komt kijken.”

Strategische koper met ervaring en knowhow

De aandeelhouders van Itannex wilden verkopen aan een gevestigde strategische koper met de juiste ervaring en knowhow om het bedrijf verder uit te breiden. Door krachten te bundelen halen beide partijen er voordeel uit, dat was het idee. “In totaal spraken we met vijf partijen, die wij als bestuur allemaal al kenden omdat het bekende spelers zijn in de markt. Diverse grote marktpartijen met groeiambities bleken geïnteresseerd. Arkance, een Frans familiebedrijf gespecialiseerd in de distributie van kapitaalgoederen voor de industrie en de bouw, bleek de juiste partij om ons marktaandeel in de Benelux te versterken.”

Dat Arkance (dochteronderneming van de Monnoyeur Groep, goed voor een omzet van 2 miljard per jaar) interesse had, wist Wim nog van ongeveer vier jaar geleden. Tijdens een grote kick-off van nieuwe producten in Las Vegas, benaderden ze hem in de lobby van een groot hotel. “Het was een informeel gesprek, maar het was mij al snel duidelijk dat ze op jacht waren naar overnamekandidaten. Ik vond dat niet prettig: het kwam te snel, Itannex was nog echt mijn kindje. En het was niet de juiste plek om dat soort zaken te bespreken, ik vond het onhandig dat de grote spelers uit ons vakgebied van over de hele wereld konden meekijken. Zo help je roddels snel de wereld in. Toch was dat gesprek, nadat ik het had laten bezinken, de aanleiding voor het moment dat we als directie tegen elkaar zeiden: we moeten eens kijken of we Itannex kunnen verkopen.”

Het vernieuwde kennismakingsgesprek met Arkance vond vlak voor de start van de coronapandemie plaats, de bieding kwam midden in de eerste lockdown op 23 maart. Op 3 april tekenden de partijen de intentieverklaring. En op 12 juni was de deal rond. “Arkance was de enige club die ondanks de reisbeperkingen de moeite nam om vanuit Parijs naar ons toe te komen om fysiek met ons te spreken. Hun visie strookte met die van ons; een overname zou bijvoorbeeld prachtige carrièrekansen betekenen voor het personeel – zowel nationaal als internationaal. Ze deden daarnaast financieel gezien ook gewoon een heel goed bod. Ik zie het daarom anders: wij hebben niet zozeer voor Arkance gekozen, Arkance koos voor ons.”

Vooruitstrevend

Als leverancier van digitale bouwoplossingen, verwierf Arkance al een leidende positie in de markt. Itannex was het puzzelstukje dat ontbrak. “Nederland is vooruitstrevend in Europa wat betreft technologie. Itannex is daarbij echt de pionier in Nederland op het gebied van digitale oplossingen: wij snapten het belang én brachten het aan de man. Hoe? Door tijdig te investeren in nieuwe oplossingen – bijvoorbeeld in Revit, een 3D-softwarepakket voor architecten. Zo zorgden we er altijd voor dat we marktleider waren. Arkance wilde stappen maken richting digitalisering in de markten waarin zij opereren. Ze waren op zoek naar partijen die daar verstand van hebben, want het is de toekomst voor alle grote spelers. Itannex blinkt daarin uit. Wij beschikken over die software-oplossingen voor de toekomst. Qua kennis en kunde vullen we elkaar daarom uitstekend aan.”

Arkance wil haar geografische voetafdruk in Europa vergroten om zo in 2024 een omzet van 300 miljoen euro te bereiken. “Wereldwijd is er een enorm tekort aan woningen. Dit bedrijf is er volledig op ingericht om groei in woningbouw te faciliteren. Daarom gaat Arkance daar flink op inzetten.” Het professionele en ervaren managementteam van Itannex blijft aan. “Ik blijf na de transactie nog tot de zomer betrokken bij de onderneming, als adviseur van het managementteam”, vertelt Wim. Ook aandeelhouder Alex Horsman blijft aan om het DNA en de cultuur van Itannex te waarborgen en de e-store verder te ontwikkelen. Wim: “Er lijkt niet veel te veranderen voor onze medewerkers. Ze zijn ambitieus en blij met de volgende stap. Toch komt er stiekem veel bij kijken: vorige week zijn bijvoorbeeld onze logo’s veranderd. Ik vind het prettig om te weten dat er door de overname meer aandacht komt voor de HR-kant. Dat is iets waar wij zelf altijd weinig tijd voor hadden.”

Jonge ondernemers helpen

Op persoonlijk vlak zou Wim in de toekomst graag jonge ondernemers helpen bij vraagstukken die ze tegenkomen bij het ondernemen. “Wanneer je als ondernemer start, loop je tegen van alles aan. Financieringsproblemen, arbeidsconflicten, een doorstart. Met mijn ervaring kan ik hen voorzien van advies. Daar hoef ik echt niet veel voor te hebben, ik vind het gewoon leuk en heb er straks ook veel meer tijd voor.” Over het inschakelen van een partij als Marktlink bij de aan- of verkoop van je onderneming, is Wim stellig: “Natuurlijk kost dat geld, maar het betaalt zich uit. Je hebt die begeleiding nodig. En het verhoogt je marktwaarde, je wordt pas als een serieuze en professionele partij gezien wanneer je mensen om je heen verzamelt die je op professionele wijze helpen in zo’n traject.”

Het bericht Digitalisering is de toekomst voor alle grote spelers verscheen eerst op Marktlink Fusies & Overnames.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 368